Wat zijn spoorverbreders

Een spoorverbreder, of een spacer, doet wat de naam zegt: het verbreedt de spoorbreedte van je auto. Het brengt de wielen van je auto meer naar buiten. Hierdoor passen velgen met hoge ET waardes beter. Omdat je banden breder worden, heb je bovendien een betere wegligging. Je krijg meer grip. Plaats je spoorverbreders op je achterwielen, dan kun je je auto makkelijker laten insturen. Plaats je ze op de voorwielen, dan heb je een veel stabielere wegligging.

Alle soorten spoorverbreders

Iedere auto heeft een eigen, meest ideale ET waarde. Soms komt deze waarde niet overeen met de ET waarde van jouw nieuwe velgen. Met spoorverbreders van spoorverbreders.com pas je de wielen zo aan dat je velgen volledig tot hun recht komen. We hebben spoorverbreders in vele verschillende dikten, van de meest dunne van 5 milimeter tot de meest brede van 40 milimeter. Het aantal milimeters geeft aan hoeveel de wielen extra naar buiten steken nadat je de spoorverbreders hebt aangebracht. Let er bij de aanschaf op dat je spoorverbreders koopt die het juiste naafgat hebben. Volgens de geldende APK regels mogen je banden niet meer dan drie centimeter buiten het spatbord uitsteken. Let daar dus ook op bij je aanschaf.

Velgen zijn er in allerlei soorten en maten. Een maat waar je rekening mee moet houden is de ET waarde. De ET waarde is de offset. Het is de afstand tussen het middelpunt van de velgbreedte en de achterkant van het hart van de velg. Op het plaatje hiernaast staat de ET waarde duidelijk aangegeven. Zou je deze velgen zonder spoorverbreder plaatsen, dan heb je de kans dat ze gemakkelijk tegen de schokbrekers aankomen. Ook heb je een flinke loze ruimte tussen de velg en het wiel zitten. Plaats je een spoorverbreder, dan sluit de velg prima aan en loopt deze niet aan tegen de schokbreker.

 

Het meten van de ET waarde

De ET waarde wordt gemeten in millimeters. De ET waarde is belangrijk, omdat deze aangeeft hoe ver de velg naar binnen valt of naar buiten toe staat. Hierbij geldt: hoe hoger de ET, hoe meer een velg naar binnen valt. Hoe lager de ET, hoe meer een velg naar buiten steekt. Als je velg te ver naar binnen toe staat, dan kan deze tegen de schokbreker aanlopen. Over het algemeen staat de ET waarde in je velg. Ook je wielophanging heeft een ET waarde. Stel dat de ET waarde van de wielophaning 30 is en je nieuwe velgen hebben een ET waarde van 50. In dat geval vallen de velgen ver naar binnen en komen ze twee centimeter dichter bij de schokbreker te staan. Door een spoorverbreder te kopen, kun je de velgen verder van de schokbrekers plaatsen.

 

Gespecialiseerd in 4×4

We zijn gespecialiseerd in spacers voor 4×4’s. Lopen je offroad banden aan? Of wil je jouw auto met vierwielaandrijving een bredere look geven? Bestel bij ons spoorverbreders en krijg die bredere look op je 4×4!